Haberler

​Dün canları acıyordu bugün yüzleri gülüyor

Dokuma Fabrikası'nın harap hali canımızı acıtıyordu, diyen fabrikanın emekli olan eski çalışanları, Başkan Hakan Tütüncü'nün Dokuma'yı yeniden halka açacak olmasından dolayı mutlu oldular.
Halkın kullanımına açılacak olan Dokuma Fabrikası arazisinin yeşil alan bölümünde ne yapılacağını belirlemek amacıyla meclis kararıyla oluşturulan çalışma grubu, fikir alma toplantılarının en özelini yaptı.
 
Çalışma grubunun 7. ve son fikir alma toplantısının konukları Dokuma Fabrikası'nın gerçek sahipleri olan fabrikanın eski çalışanları oldu. Fabrika  emeklileri, eski hatıraların paylaşıldığı, duygusal anların yaşandığı  fabrika binasının sosyal tesislerindeki kahvaltılı toplantıda, Dokuma'nın halka açılmasına dönük fikirlerini  paylaştılar.
"Evinize hoş geldiniz"

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de toplantıya babası Dokuma Fabrikası emeklisi olan annesi Hatice Tütüncü ve babası Fevzi Tütüncü ile katıldı.

Başkan Tütüncü, konuşmasına, "Dokuma Fabrikası'nın emektarları, hepiniz  evinize, sahibi olduğunuz bu mekana hoş geldiniz." diyerek başladı.  Dokuma Çalışma Grubu'nun, fikir alma toplantılarının sonuncusunu yaptığını belirten Tütüncü, "Çalışma heyetimiz, çok anlamlı  bir toplantıyla fikir alma toplantıları sonlandırıyor. Heyet, yaklaşık 40 gündür Antalya'nın dinamiklerini sabah kahvaltısında misafir ederek, Dokuma'nın yeniden hayata kazandırılmasıyla alakalı  süreci konuştu." dedi.
"Dedem de Dokuma'dan emekli"

Tütüncü, son toplantının çok sıcak bir buluşma olduğunun altını çizerek, Dokuma Fabrikası'nın eski çalışanlarına şöyle seslendi: "Son toplantı çok sıcak bir toplantı oldu. Çünkü  her birinizin hatıralarında özel bir yere sahip, kendi yuvanız kadar önemli; tatlı, acı, güzel ve komik hatıralarınızın mekanı olan Dokuma Fabrikası'ndasınız. Dokuma ile ilgili yeni bir umut ışığı doğuyor. Dokuma'nın, yeniden hayata kazandırılmasıyla ilgili çok umutluyum. Sizlerin katkılarınız ve görüşleriniz Dokuma Fabrikası'nı sahiplenmeniz bakımından çok önemli  olduğunu düşünüyorum. Dokuma, çalışanlarıyla anlam kazanıyor. Bir bina tek başına tarihi değeri olmayan bir binadır. Bir binada tarihi  özellikler varsa  o binada insan hayatına ilişkin unsurlar bulunuyorsa o zaman o bina kent ve yaşam için bir anlam ifade eder.7 bin kişi Dokuma'dan gelip geçmiş. Bunların ağırlıklı kısmı vefat etmiş.  Çok az kısmı hayatta. Hayatta olmayanların ise torunları  bulunuyor. Ben de o torunlardan  bir tanesiyim. Benim dedem de  1963'de  işe başladığı Dokuma'da 1981'de emekli olmuş.  Dedemin de burada çalışmasından dolayı annemi de davet ettim. Burada dedem de kazandığı parayla 3 tane çocuğuna rızık götürmüş. Bizim için sizin için Dokuma, hatıraları çok fazla olan  bir yerdir."
Tütüncü, Dokuma arazisinin  mevcut planda yeşil alan olan ön bölümünde, bina yıkmayacaklarını (2005'teki tahsisten sonra lojman binaları ve atölye binası yıkılmış.), yeni bir bina  yapmayacaklarını (Yıkılan atölye binasını aslına uygun yeniden inşa etmek istiyoruz), bir tane ağaç kesmeyeceklerini ve var olan bitki dokusunu tahrip etmeyeceklerini aktardı.  Başkan Hakan Tütüncü, aslına uygun şekilde restore edecekleri binalara da kültür merkezi, sergi alanı, müze gibi çeşitli fonksiyonlar yükleyerek halkın kullanımına açacaklarını kaydetti.
Tütüncü, konuşmasında Dokuma emeklilerine 3 müjde verdi: İşte o müjdeler:
Dokuma Arşiv Müzesi

" Aslına uygun şekilde yeniden restore edeceğimiz Dokuma Fabrikası'nın idare binasında, Dokuma arşivini yayınlayacağımız bir müze oluşturacağız. Bu müzede 7 bin çalışanımızın her birinin hatıra niteliğindeki özlük dosyalarından oluşan arşiv sergisi açacağız. 2015 yılı tamamlanmadan arşiv sergisini Antalyalılarla buluşturacağız.

Dokuma'da 7 bine yakın insanımız çalışmış.  Acı, tatlı, iyi ve kötü hatıraları olmuş. Şimdi istiyoruz ki, geçmişle, gelecek arasında arşiv sergisi, bir bağ kursun ve bu bağ da şehir kültürüne bir katkı sunsun. Mesela,dedem Dokuma'dan emekli olmuş.  Çocuğumla gelip arşiv sergisinde  dedemin özlük dosyasını ve o dönem ki fotoğrafını görebileceğim.
Dokuma emeklilerine lokal

Memurlar yemekhanesini, Dokuma çalışanlarımızın  kullanabileceği bir lokal haline getiriyoruz. Bu lokal, Dokuma emeklilerine özel hizmet veren, buluşma yeri olacak.
Dokuma müzesi

Dokuma Fabrikası binasında, güzel bir dokuma müzesi oluşturmak arzusundayız. Fabrika'yı tanıtan, anlatan  bir müze meydana getirmek  istiyoruz. Bu müze ile ilgili danışma komisyonu oluşturacağız.
Düğün salonu ve yılda bir kez buluşma

Eskiden yemekhanede düğünler oluyormuş. O mekanı yine düğün salonu haline getireceğiz.
Yine yılda bir gün tespit edeceğiz ve o gün hayatta olan Dokuma çalışanlarıyla bir araya geleceğiz."
Çalışanlardan istekleri

Başkan Hakan Tütüncü, Dokuma Fabrikası'nın eski çalışanlarından şu isteklerde bulundu: " Dokumayı hep beraber sahiplenelim. İdari binada açacağımız müzede, Dokuma ile ilgili çeşitli görseller kullanacağız. Arşivlerinizde bulunan Dokuma ile ilgili eşyaları, belgeleri fotoğrafları  müzeye bağışlamanızı istiyoruz."
Antalyalılar dur diyecek

Tütüncü, Dokuma'yı, Antalyalılarla birlikte halka açarak, arazinin ranta kurban gitmesinin önüne geçtiklerine işaret ederek, konuşmasını şöyle tamamladı: " El ele vereceğiz Dokuma'yı 1960'lardaki haline tekrar getireceğiz. Böylece Dokuma arazisini, kötü niyetli kimselerin istismar etmesinin  önüne geçmiş olacağız.
Arazinin mevcut imar planda ticari alan olan 250 bin metrekarelik kısmında 400 bin m2 inşaat alanı var. Antalya kent merkezinde 400 bin m2 inşaat alanı olan başka bir yer yok. Burada çok büyük rant ve para var.  Allah'a çok şükürler olsun ki, bugüne kadar rantın karşısında dimdik durduk, durmaya da devam ediyoruz. Antalya dinamikleriyle Dokuma'yı halka açarak,  bundan sonra alanla ilgili hiç kimse  kötü niyet taşımayacak.  Neden?  Aidiyet duygusuyla şehri Dokuma'ya bağlıyoruz.  Birileri burada kötü şeyler yapmaya kalkarlarsa  Antalyalılar onlara dur diyecek.”
Başkan Tütüncü, açtıkları üst kullanın hakkının iptali davasını sürdüğü ticari alanla ne yapılacağına hukuki itilaf bittikten Antalyalılarla birlikte karar vereceklerini vurguladı.


Dokuma'da yüzler gülüyor

 Tütüncü, toplantının ardından Dokuma'nın eski çalışanlarıyla 25-30 yıla yakın mesai yaptıkları Dokuma Fabrikası'nı, depoları ve idari binayı gezdi.  Duygusal anların yaşandığı bazı çalışanların ağladığı gezide Tütüncü, yapacakları çalışmaları, emekliler ise çalıştıkları dönemde ne iş yaptıklarını, fabrika binasının fonksiyonlarını ve hatıralarını anlattılar.   Dokuma Fabrikası'nın yeniden hayat bulacak olmasından  memnun olan eski çalışanlar, " Harap halini görmemek için Dokuma binasını bugüne kadar ziyaret etmedik. Kaderine terk edilmiş haline görmek canımızı acıtıyordu.  Hakan Başkan'dan Allah razı olsun. Hislerimize tercüman oldu ve Dokuma'yı yeniden ağaya kaldırıyor. Kendisine teşekkür ederiz. Dokuma'nın halka açılacak olmasından, hatırlanmaktan, değer verilmekten mutluluk duyduk."
Dokuma Çalışma Grubu'nun son toplantısı idari binanın önünde hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.
Dokuma'nın geçmişi

Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes'in 1956’da temeli attığı Dokuma Fabrikası'nda üretim 1961’de başlamış ve 2003’te durmuş. Dokuma Fabrikası  488 dönümlük araziyle  Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 2004'te Kepez Belediyesi'ne devredilmişti. Dokuma İplik Fabrikası'nın “üst kullanım hakkı” 2005’te 49 yıllığına ihalesiz olarak özel bir şirkete verilmişti. Söz konusu tahsisin iptali yolunda gerçekleştirilen girişimler sonucu, 2012 yılının sonunda İdare Mahkemesi'nin tahsisin iptaliyle ilgili kararı Danıştay tarafından onanmıştı. Tahsisin iptalinin ardından Başkan Hakan Tütüncü, 2009'da sözünü verdiği Dokuma'yı halka açma çalışmasını 2015'te başlattı. Çalışma, Dokuma arazisinin mevcut imar planından kent parkı olan ön kısmında yapılıyor. Fabrika binası ve arsası,  Kepez Belediyesi'nin 99,98 hissedarı olduğu Antalya Pamuklu Dokuma AŞ’nin mülkiyetinde bulunuyor.