Çalışma Yönergesi

 DOKUMA İPLİK FABRİKASI PARK ALANININ PROJELENDİRİLMESİ ÇALIŞMASI YAPILMASI AMACIYLA OLUŞTURULAN ÇALIŞMA GRUBU ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ
 
AMAÇ:
 
Mülkiyeti Dokuma Park AŞ’ye ait olan park alanındaki tüm yapıların var olan peyzaj ve bitki dokusu ile birlikte korunarak Antalya’ya kazandırılması amaçlanmaktadır.
Alan bir bütün olarak ele alınarak, tüm yapı stoku, var olan peyzaj değerleri korunarak, yapıların işlevlendirilmesine yönelik, tüm Antalyalıların, Meslek Odalarının, Sivil Toplum Örgütleri’nin fikir, görüş ve önerilerinin alınarak değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
KAPSAM:
 
Komisyonun çalışmaları alanın korunarak yaşatılmasına yönelik gelen bilgi, belge, görüş ve öneriler ışığında Kepez Belediyesince yapılacak çalışmaları yönlendirmek amacıyla hazırlayacağı raporu Kepez Belediye Meclisinde görüşülmek üzere Belediyesine sunmayı kapsar.
DAYANAK:
 
02.01.2015 tarihinde konu ile ilgili Kepez Belediye Meclisince kabul edilen çalışma grubu oluşturulması hakkında 8 nolu karar.
ÇALIŞMA ESASLARI:
 
Komisyonun çalışma süresi 2 aydır.
Komisyon çalışmalarını, komisyonun oy çokluğu ile belirlediği başkanın başkanlığında yürütür.
Komisyonun sekretaryası Kepez Belediyesince yürütülür.
Komisyon mümkün olduğunca Antalya halkının en geniş katılımla Belediyenin öngördüğü şekilde çalışmalarını yürütür ve tamamlar. Gerektiğinde konu ile ilgili uzmanların görüşlerine başvurur.
Komisyon 15 günde bir Çarşamba günleri saat 17.30’da rutin olarak toplanır. Komisyon başkanın çağrısı ile gerektiğinde olağanüstü toplanabilir.
Komisyon toplantılarını üye tam sayısının salt çoğunluğu ile gerçekleştirmek zorundadır.
Komisyon toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile karar alır. Oylamada eşitlik olması durumunda başkan oyunun bulunduğu taraf çoğunluk sayılır. Karşı oy kullananların gerekçesini yazmaları şarttır.
Alınacak kararlar sekretarya tarafından tutanağa bağlanarak toplantı sonunda üyelerce imzalanacaktır.
 
YAPILACAK ÇALIŞMALAR:
 
Cumhuriyet dönemi anlayışını yansıtan endüstri yapıları yerleşkesi; Antalya Ovasının en önemli tarım ürünlerinden olan pamuk üretiminin kentimizdeki sanayileşme çabasının yerel ölçekte başlayan müteşebbis heyeti girişimi ile kamunun desteği alınarak 1950’li yıllarda bugünkü Dokuma Bölgesinde fabrikalarını oluşturulması ile başlamıştır.
Fabrika yapısının ekonomik ve teknik değerinin yanı sıra yerleşkede yer alan lojman, kreş, yemekhane ve ağaç dokusunun oluşturduğu peyzaj değerleri ile dönemin mimari anlayışını yansıtan sosyal, ekonomik, kültürel ve anı değerleri ile 2363 Sayılı Koruma Yasası ve uluslar arası koruma kriterleri bağlamında korunarak geliştirilmesi geleceğe taşınması gereken önemli bir alandır.
Bu nedenle alanda yer alan idare, yemekhane iki depo (ambar) binası Antalya Koruma Bölge Kurulu’nca 17 Şubat 2006 tarih 359 Sayılı karar ile korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı, ağaç dokusu, ağaç grubu olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır.
1-Aşama;
Veri toplama; fabrikanın kurulma nedeni olan pamuk üretiminin ülkemiz genelinde ele alınarak Antalya içindeki tarihçesi ve değerlendirilmesi ile ilgili doküman toplanması;
Fabrikanın kurulma aşamasındaki müteşebbis heyet planlama, yer seçimi, projelendirme bilgilerinin fotoğraf, evrak, sözel bilgi proje vb. bilgilerinin elde edilmesi,
Fabrikanın çalışmaya başladığı dönemden kapanıncaya kadarki süreç ile ilgili bilgi, belge, fotoğraf, anı, çalışma yapılması,
Fabrikanın kapandıktan sonra günümüze kadar olan süreçte, tahsis, bazı yapıların yıkımı, koruma kararının alınması sürecindeki bilgi belgelerin toplanması,
2-Fabrika yerleşkesinde; mevcut yapılar ağaç dokusu ile ilgili alan ölçeğinde bir arazi çalışması yapılarak koruma altına alınan yapılar dışındaki yapı stoğunun değerlendirilmesi amacıyla tüm alanda yeni bir envanter çalışması yapılması gerektiğine (yapıların rölövelerinin alınması, işlevlendirme, restorasyona yönelik statik araştırmaları vb.)
3-Tüm bu verilerin ışığında fabrika yerleşkesinin mevcut yapıların korunarak yaşatılmasını sağlamak en önemli halkın, başta Çocuklar olmak üzere her yaştaki insanın hobi edinmesi aynı zamanda kentimiz ve alanla ilgili bilgi edinip eğitim de görebileceği, spor yapıp nefes alacağı bir kültür, sanat ve rekreasyon kompleksine dönüştürecek fikir projesinin tüm paydaşların katkıları alınarak elde edilmesi olarak planlanmalıdır.
Hazırlanan rapor Kepez Belediye Meclisi’nce okunmak ve kamuoyuyla paylaşılmak üzere Kepez Belediye Başkanı’na iletilir.